Home » О ШКОЛИ

О ШКОЛИ

Основна школа „Краљица Марија“ се налази у Овчи, у насељу београдске општине Палилула. Наша „осмолетка“ је први пут огласила звоно за пријем својих ђака 1. септембра 2014. године.

Све до лета 2014. године, на месту данашње школе, налазило се издвојено одељење Основне школе „Васа Пелагић“ из Котежа, да би се на иницијативу родитеља овчанских ђака наша школа осамосталила одлуком Скупштине града Београда.

Једноспратна зграда у Улици Михаја Еминескуа готово је из темеља изграђена у току 2012. године. Пређашњи објекат, у коме су поједине учионице биле импровизоване, а настава се одвијала у три смене, средствима града у потпуности је реконструисан и у њему је надзидан и дограђен додатни простор, а радове је извело грађевинско предузеће „Златибор градња“ из Београда.

После градитељских радова издвојено одељење у Овчи добило је 16 учионица за класичну наставу са по тридесет места, кабинете за информатику и предшколце, зборницу, као и канцеларије за психолога, педагога, директора и секретара школе. Сређени су водоводни систем и санитарни чвор, реконструисана је фискултурна сала, уређена је котларница, а уграђени су и лифт, рампе и тоалет за особе са инвалидитетом. Посађено је и зеленило, проширено је школско двориште, а осмолетка је добила и ограђен школски терен.

У објекту уређеном 2012. наставу ће наредних година моћи да похађа 523 ђака и 24 предшколца.

Школа у Овчи је добила име по румунској принцези Марији, која је после удаје за краља Александра Првог Карађорђевића постала српска краљица. Надлежни у граду, на предлог становника Овче, доделили су школи овај назив јер у овом палилулском насељу више од 100 година заједно живе Срби и Румуни.

 

IMG_9597m

1520099_OS_Vasa_Pelagic_Ovca_2_v

1619149_ovca_skola_v