Home » АКТУЕЛНОСТИ

АКТУЕЛНОСТИ

33. КРОС РТС-а „Кроз Србију“

У петак 22. 09. 2023. године у Основној школи „Краљица Марија“, као и у многим школама у Србији, одржан је 33. КРОС РТС-а „Кроз Србију“. Крос је одржан на спортском терену у Овчи који је власништву Фудбалског клуба „City Sport Club“.

Овом приликом бескрајно се захваљујемо Владимиру Терзићу на жељи, вољи и спремности да нам изађе у сусрет и омогући да се крос изведе на високом нивоу. На кросу су учествовали ученици од 1. до 8. разреда. Сви су, заједно са својим наставницима, педагогом и директором показали висок ниво одговорности пред свим задацима пред којима су се нашли. Ученици који су освојили прва три места, у оквиру сваког разреда, добили су симболичне награде (чоколаде и крем-бананице) и дипломе.
 


Румунија – ARC 2023

У току летњег распуста, од 27.07. до 31.07., ученици наше школе боравили су у румунском граду Сулина у оквиру летњег кампа „Tabăra Sulina – ARC 2023“. Током кампа, организованог под покровитељством Амбасаде Републике Румјуније, наши ученици су стекли многа нова искуства и пријатељства. Присуствовали су разним радионицама, попут радионица румунског језика, ликовне културе, физичког васпитања и плеса. Такође посетили су и Поморски музеј.
 


ДЕЧИЈА НЕДЕЉА 2020.

 

 

 Отварање Дечије недеље

Први дан обележавања Дечије недеље протекао је са следећим активностима:
– гледање презентације на тему Конвенција о правима детета,
– упознавање ученика са терминологијом и правима,
– цртање цртежа којим су представљена дечија права,
– писање порука пријатељства.

Ученици одељења 4-1 су припремили Пакетиће другарства другарима из комбинованог одељења у знаку слогана ,,Подељена срећа, два пута је већа“, а у оквиру пројекта школског Тима за инклузију са акцентом подршке деци којима је потребна додатна подршка.

Деца и спорт

Другог дана обележавања Дечије недеље, ученици су погледали презентацију на тему ,,Деца и спорт“, у којој су се на адекватан и занимљив начин упознали са значајем спорта и физичке активности који су неопходани за њихов правилан раст и развој. Посебно је истакнута важност неговања другарства, спортског понашања и тимског духа који се развија кроз спортске игре и остале врсте физичких активности.

,,Наруквице пријатељства“

Трећег дана обележавања Дечије недеље ученици млађих разреда правили су ,,Наруквице пријатељства“. Наруквице су поклањали својим другарима.

 Деца и образовање

Четврти дан обележавања Дечије недеље ученици млађих разреда имали су  едукацију о вирусу Ковид – 19 и мерама превенције ширења инфекције изазване корона вирусом. Након тога су имали радионицу у оквиру које су били модни креатори. Креирали су и украшавали заштитне маске. Такође су уређивали одељењске паное креативним порукама на тему ,,Подељена срећа, два пута је већа“.

 Деца и заштита животне средине

Ученици млађих разреда су петог дана обелeжавања Дечије недеље имали интерактивну радионицу са маскембалом не тему екологије и заштите животне средине. Израђивали су  маске од рециклираног материјала, јесењег лишћа,, сувих гранчица и сл. Ученици су имали маскембал у оквиру својих одељења, због постојеће епидемиолошке ситуације.


Новогодишњи базар- хуманитарна акција

Ученици наше школе су на креативним радионицама припремали различите декоративне предмете у духу наступајућих празника. Овогодишњи Базар – пазар је био посвећен хуманитарној акцији и прикупљању новчаних средстава за помоћ ученику Основне школе ,, Јелена Ћетковић“.
Након базара одржана је приредба са пригодним програмом.

Захваљујемо се великом одзиву родитеља, који су подржали ову акцију!

 


Новогодишња забава

Ученици су присуствовали новогодишњем едукативном и забавном програму у Дечијем културном центру. Водитељ програма био је мултимедијални уметник Осман Ахмед, који је познатог и по учешћу у емисији РТС-а “Плава птица“. Забавно – такмичарски програм, талент шоу, награде за најразиграније ученике учинили су да се сви лепо забаве.

 


Божић у румунској православној цркви

Ученици су са својим вероучитељом и учитељима присуствовали Божићној литургији и упознали се са културом и обичајима румунске православне цркве. Посебно задовољство је представљало гледање и слушање ученика наше школе који су певали божићне песме у црквеном хору.

 


Мађионичарска представа

У нашој школи гостовао је мађионичар Оскар који је својим програмом пуним забавних и атрактивних тачака , прилагођених дечијем узрасту, показао свој ,,магични” занат. У програму су биле заступљене симпатичне тачке које су наводиле децу на смех и одушевљење. Ученици су активно учествовали у реализацији магичних тачака.

Теодора Симић, ученица литерарне секције

 


Позоришна представа ,,У цара Тројана козје уши“

Ученици су били у прилици да присуствују позоришној представи ,,У цара Тројана козје уши“, коју је припремио и изводио глумац Милутин Гиги Јевђенијевић, дугогодишњи глумац позоришта „Душко Радовић“ и “ Пуж“. Представа је оригинална и необична, првенствено због тога што је глумац изводи гласом, покретом и анимацијом. На оригиналан начин су оживљене ствари из свакодневног живота наших предака ( корпа, ћуп, тиква, пракљача, варјача, сито….). Удахнувши душу сваком предмету, глумац оживљава бајку и њене главне јунаке. Посебно је интереснтно то што глумац лутке креира директно на сцени пред очима деце.

 


ДЕЧИЈА НЕДЕЉА 2019.

 

 

Позоришна представа

Почетак Дечије недеље у нашој школи најавила је Балканска позоришна трупа Ара са авантуристичком позоришном предством ,, Пипи на острву с благом “ , причом о бродоломницима на пустом острву.

Страшни пират Кука који доспева на пусто острво покушава да пронађе давно изгубљено благо. Он упада у низ авантура у којима му, на њој својствен начин, помаже Пипи Дуга Чарапа. На крају приче јунаци проналазе благо, али оно не изгледа онако како су они очекивали. То благо су књиге.

Поруку коју су глумци  пренели  деци, на забаван и едукативан начин, је да су највеће благо књиге и знање које стичемо читајући их.

Ученици су уживали у представи и глумце наградили великим аплаузом.

 

 Цртање кредама у боји на тему; ,,Да право свако – дете ужива лако“

Oрганизован је заједнички час на коме су ученици цртали кредама у боји на платоу у школском дворишту, са темом ,,Да право свако – дете ужива лако“.
Ученице четвртог разреда прочитале су и подсетиле нас на Конвенцију о правима детета.

Ученици су осликавајући школски плато показали креативност и вештину цртања, као и сарадњу у групи, а створили су права мала уметничка дела са симболичним цртежима Дечијих права.

 

 Организована је хуманитарна акција за децу без родитељаког старања која одрастају у прихватилишту ,, Београд“

Ученици наше школе су хуманитарном акцијом прикупили школски прибор, играчке, гардеробу и слаткише. Лепо упакованим пакетићима желели су да Дечији недељу улепшају деци без родитељског старања која одрастају у прихватилишту ,, Београд“. На овај начин ученици су показали хуманост и позитивно друштвено понашање.

 

 Родитељ, гост, предавач представља своје занимање

Врата наших учионица била су отворена за све родитеље који су били у могућности да дођу и упознају ученике, другаре њихове деце са својим занимањем. Своја занимања су нам представили родитељи васпитачи, фризери, шминкери, хемичари, полицајци, кувари, запослени у мониторинг центру аеродрома и каменоресци.

 

 ,,Шиз фриз“ такмичење

,,Шиз фриз“ – веома занимљиво такмичење којим смо завршили Дечију недељу. Одржало се у школском дворишту. Ученици млађих разреда продефиловали су и представили своје несвакидашње и необичне фризуре. Из сваког одељења изабране су по три најзанимљивије и најкреативније фризуре.

 


Полудневни излет  ,, Београд са река“

Крстарење Дунавом и Савом, рекама на чијем ушћу лежи Београд и које уобличавају дух града, био је један од начина да упознамо Београд – град занимљиве прошлости, у коме живи петина становника Србије.

У пријатној атмосфери, туристичким бродом, уз пратњу водича и учитеља, ученици су уживали у погледу на мостове,обале река и стари део Београда из перспективе које до сада нису видели.

 


Кооперативно учење – „Октобарске слике“

Једна од важних стратегија Инклузивног тима наше школе јесте кооперативно учење као приступ у раду којим се инклузивност наше установе подиже на значајно виши ниво. Дефектолог Марија Петковић Бонџић, олигофренолог и члан тима, учитељ Маја Поповић, већ другу школску годину планирају једном месечно заједнички тематски дан у коме ученици свих нивоа постигнућа раде у структурисаним групама како би постигли заједнички циљ тог тематског дана. Овакав приступ раду јача и негује с једне стране, социјални развој личности и јача самопоуздање код ученика са сметњама у развоју, а с друге стране код ученика већинске популације толеранцију на различитост и емпатију према мање успешним вршњацима. Један од таквих дана, на велику нашу радост био је и петак, 4.октобар 2019.г. где смо наш концепт реализовале кроз тематски дан посвећен месецу октобру. Учествовало је одељење 3-1 које од 27 ученика има ученицу која ради по ИОП1 (прилагођени наставни садржаји и методе рада), два ученика обухваћена индивидуализацијом и једну ученицу мигранта и комбиновано одељење које броји 11 ученика по ИОП2 (измењени стандарди постигнућа) од којих су неки са вишеструком ометеношћу.У оквиру овог тематског дана ученици су имали разноврсне активности које су реализовали кроз више наставних предмета: српски језик, математику, природу и друштво, музичку и ликовну културу, а опет интегрисаних у једну целину под заједничком темом “Октобарске слике“. Концепција рада била је усмерена ка развоју комуникацијских вештина, креативности, самопоуздања и логичког мишљења код деце. На крају успешно реализованог дана свако је отишао кући задовољан, а иза нас, као круна дана, остао је дивно уређен пано у школском холу који ће у исто време красити наш радни простор, али и подстицати нас све за даљи заједнички рад и креирање ШКОЛЕ ПО МЕРИ СВАКОГ ДЕТЕТА.

 


ФК Партизан „Са децом у Европи“

ФК Партизан је ове године, девети пут, учесник европског такмичења UEL (Liga Evrope). Одлуком регулативног тела UEFA утакмици су могла присуствовати деца узраста до 14. година уз присуство наставника.

Утакмица ФК Партизан – АЗ Алкмар играла се у четвртак 19. септембра 2019. године на стадиону ФК Партизан.

Ученици наше школе су присуствовала утакмици и подржала акцију ФК Партизана „Са децом у Европи“ ,чиме су допринети да се на прави начин развије свест о спорту и фер плеју код најмлађих генерација.

Превоз ученика је обезбедио ФК Партизан.

 


Недељa руског дечијег филма у Београду

У оквиру Недељe руског дечијег филма у Београду,  ,, Бајке детињства “ , ученици одељења IV/1  и  IV/3 су у Центру за културу ,, Влада Дивљан “ погледали анимирани титловани Белорусфилм. Овај филм је сачињен од 5 краћих филмова, по мотивима белоруских и руских бајки.

Превоз  ученика обезбедила је ГО Палилула.

 


СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ ПРВАКА

Свечани пријем првака ОШ „ Краљица Марија“ у Овчи, одржан је у петак 30.08.2019.године. У генерацију 2019/2020.год. уписано је 48 ученика, 22 дечака и 26 девојчицa. Ученици су распоређени у 2 одељења. Одељењски старешина I/1 је Јелена Дринчић, а одељења I/2, Анишоара Бољанцу.

У школској сали организована је приредба коју су извели ученици четвртог  разреда. Програм је био занимљив, атрактиван и прилагођен свечаном догађају. У њему су уживали будући прваци, њихови родитељи и учитељи.

 


ШКОЛСКИ МАСКЕНБАЛ

Последњи наставни дан школске 2018-2019. године обележили смо школским маскенбалом. Из године у годину деца праве све креативније и захтевније маске. Посебно су се радовали овом догађају, а наша директорка Сања Павић Рајак је припремила дипломе за најбоље маске. Сви смо се забавили и дружили уз познате хитове дечије музике.
Најтежи задатак имао је наш жири који је морао да донесе одлуку о победницима. За свако одељење су одредили прва три места, а на крају су проглашени и победници на нивоу свих одељења нижих разреда.

I-1 I-2
1. МЕСТО: Ирина Мирковић Јована Величковић
2. МЕСТО: Давид Хегедиш Драган Ракић
3. МЕСТО: Воја Стојиљковић Александар Гајић
Емилија Димитрија Лечић

II-1 II-2
1. МЕСТО: Mилош Којовић Нађа Љубеновић
2. МЕСТО: Анђелија Марјановић Матеја Пајић
3. МЕСТО: Анастасија Вујић Љубица Атанасов

III-1 III-2 III-3
1. МЕСТО: Марина Попеску Матеја Митановски Андреј Секедаће
2. МЕСТО: Вукашин Станковић Јелена Стегњајић Мила Јоковић
3. МЕСТО: Лена Панић Уна Николаш Лазар Лојковић
Наташа Радојичић

IV-1 IV-2 КОМБИНОВАНО ОДЕЉЕЊЕ
1. МЕСТО: Лазар Пекић Хелена Антић Кристи Јовановић
Ана Попеску
2. МЕСТО: Лазар Пантовић Исидора Опалић Матеја Јовановић
3. МЕСТО: Дуња Алуровић Лука Милошевић Стефан Ајвази

 


ПОСЕТА МАНАСТИРУ БАВАНИШТЕ И НАРОДНОЈ
БАШТИ У ПАНЧЕВУ

Ученици млађих разреда су 10. јуна са својим вероучитељем, учитељицама и педагогом школе, посетили манастир Баваниште и Народну башту у Панчеву.

Mанастир је по предању подигнут у време буне банатских Срба (1594.) против турске тираније под вођством епископа вршачког Теодора Несторовића. Смештен је у шуми како би био заштићен од најезде Турака. Године 1716. бива спаљен, као и цело село. Одбегли народ се 1776. године враћа и подиже храм у центру села коју Tурци спаљују након 12 година. Године 1790. православни живаљ поново подиже храм који се и данас налази на истом месту.

Идеално место за одмор и рекреацију у природи јесте Народна башта у Панчеву. Наши ученици су имали прилику да прошетају неком од три авеније – Авенија храста, Авенија липа и Авенија гинка. На сву срећу, сви су обули патике па су могли да трче трим стазом и да се играју на различитим и занимљивим справама за децу.

 


Слава општине Палилула

Општина Палилула, којој припада и наша школа, прославила је своју славу Марковдан, 8.маја 2019. Велику част и веома запажен наступ на главној приредби одржаној у Центру за културу “Влада Дивљан“ имали су и ученици наше школе који су наступили у великом броју у оквиру хорића ученика веронауке леве обале Дунава “Свети Симеон Богопримац“ са песмом о Светим Немањићима чији текст је написао вероучитељ хаџи Драган Поповић, а под диригентском палицом учитељице Маје Поповић. Оваквим заједничким наступима ученика на општини Палилула подстиче се успешно укључивање ученика у важне сегменте друштвеног живота и развија се сарадња међу децом основношколског узраста која живе на истој општини.

 


ИНКЛУЗИВНА УЧИОНИЦА

Данас, због свих друштвених дешавања око нас, центар збивања у животу сваког детета је неминовно школа. Зато она данас, чини се, има све већу улогу у васпитању деце и јачању њихових вештина неопходних за живот у савременом добу коме припадамо. Понашање је начин на који постојимо у датом тренутку свог живота. Зато, властитим понашањем, ставовима и иновирањем наставног процеса, нашим ученицима пружамо могућност да усвоје оне моделе и обрасце понашања којима ће оплеменити властито постојање и постојање других особа у њиховом окружењу. Један од таквих дана био је и 12. март 2019. године, осмишљен и реализован као тематски дан под називом Инклузивна учионица: Добродошли у наше луткарско позориште – у тиму смо сви једнаки. Дефектолог Марија Петковић Бонџић, учитељ Маја Поповић и наставник француског језика Весна Радаковић су користили кооперативно учење које се описује као употребљива стратегија за подстицање социјалне прихваћености деце са сметњама у развоју и инвалидитетом у оквирима редовног образовног система. Основни циљеви овог тематског дана били су пружање подршке ученицима комбинованог одељења, развијање различитих стратегија учења кроз интеграцију различитих наставних предмета и садржаја и стицање нових искустава кроз тимски рад. Састав деце био је веома хетероген по више критеријума (узраст, постигнућа, пол, раса, верска опредељеност, социо-материјални статус). Повезаност ових група није случајан. Два ученика наставу похађају у оба одељења, поједини ученици су и у родбинским релацијама, неки се друже и по завршетку наставе, премда има и оних који су се тек упознали.

На конкурсу “Примери добре праксе“, Друштва учитеља Београда за 2019. годину овај рад је похваљен и учествује на истоименом конкурсу Савеза учитеља Републике Србије

 


СВЕТИ САВА – ШКОЛСКА СЛАВА

И ове године 27. јануара приређена је Светосавска академија, на којој су учествовали ученици млађих и старијих разреда на челу са свештеником и вероучитељем Миладином Малићем.
Пре приредбe уприличен је обред освећења славског колача и жита којим смо на крају послужили све наше госте и ученике.
Кум школске славе, ове године, било је „Добровољно ватрогасно друштво Овча“, чији су представници, Елеонора Онч Јовановић и Јонел Лазар, учествовали у обреду освећења славског колача и жита.

 


Новогодишњи базар и приредба

Ученици млађих разреда наше школе су својим залагањем, уз помоћ учитеља али и родитеља на креативним радионицама припремали различите декоративне предмете у духу наступајућих празника и учинили да понуда на тезгама буде занимљива. Ученици су имали прилику да из улоге продавца искажу своје идеје, покажу своју самосталност, као и тимски рад. Било је весело, а о томе говоре дечији осмеси као и велики број посетилаца и задовољних родитеља. Пуне кесе купљених украса, честитки, новогодишњих маски доказ су да је манифестација “ успела “ !

Након базара одржана је приредба са пригодним дечијим програмом.

 


Новогодишња радионица

У сусрет празницима, одржана је новогодишња радионица. Ученичка креативност и родитељске веште руке успеле су да направе различите украсе. Дружењем две генерације произвела су се уметничка дела, која ће се продавати на “аукцији“, базар-пазару.

 


Посета Румунској православној цркви

Ученици одељења II2, III1 и III3 су са својим учитељима и педагогом школе  25. децембра 2018. године посетили румунску православну цркву. Деца су имала прилику да присуствују Божићној литургији и да се упознају са културом и обичајима румунске православне цркве. Посебно задовољство је представљало гледање и слушање извођења ученика наше школе који су певали божићне песме у црквеном хору. Одушевљење је било обострано! Представници цркве су ђацима даровали слаткише и бомбоне са жељом да их поново посете.

 


Пројекат „РОДНА ОСВЕШЋЕНОСТ, ПРЕВЕНЦИЈА НАСИЉА И ДИСКРИМИНАЦИЈЕ У ВРТИЋИМА И ШКОЛАМА“

У оквиру пројекта „Родна освешћеност, превенција насиља и дискриминације у вртићима и школама“ , 22.12.2018. у нашој школи је за ученике организована радионица „Одбаци предрасуде, изабери занимање“. Угостили смо и ученике 8.разреда партнерских школа „Милена Павловић Барили“ и „Данило Киш“. У склопу манифестације, представиле су се и средње школе из Београда.

 


Сајам књига

Дана 25.10.2018. ученици млађих разреда који похађају литерарну секцију су са учитељицама посетили 63. Међународни београдски сајам књига. Кроз бројне промоције, презентације и предавања деци су учесници представили низ тема важних за књижевност, издаваштво и културу. Ученици су имали прилику да виде како функционише настава у  е- учионици.

 


Полудневни излет – Српски музеј хлеба  Јеремија

Ученици млађих разреда посетили су 17.10.2018. Српски музеј хлеба  Јеремија. Овај необичан музеј настао је као резултат дугогодишњег сакупљачког-истраживачког рада сликара Јеремије.

Ученици су помоћу изложених предмета могли да виде и доживе причу о хлебу и начину на који се он добијао у Србији некада, о његовом значају и симболици, али и о људима, обичајима и начину живота у прошлости. Велики број предмета су могли да додирну, а одређен број предмета постављен је тако да се њихово функционисање може демонстрирати. Уз  заглушћујући  звук ручне вршалице, круњача и жрвња који меље имали су аутентични доживљај.

 


Фестивал науке

12. 10. 2018.

Тематско планирање наставе
Интегрaтивна настава

Обухваћен је велики број предмета: свет око нас, природа и друштво, српски језик, ликовна култура, физичко васпитање, физика, хемија, биологија, информатика, верска настава, секције: еколошка, ликовна, музичка, литерарна и калиграфија.
Циљ: Ефикасно развијање различитих стратегија учења и свести о значају воде за живи свет кроз активно учешће у процесу учења са разумевањем.

Задаци:
– Хоризонтално повезивање градива из истог предмета и повезивање градива са различитим предметима;
– Продубљивање и довођење у везу знања о води и њеном значају;
– Развијање еколошке свести;
– Подстицање на истраживачкитимски рад;
– Оспособљавање за примену нашченог у свакодневном животу;
– Вршњачка едукација;
– Повезивање знања из различитих наставних предмета и стварање нове функционалне целине.

 


У оквиру Дечије недеље, која је у нашој школи обележена почетком октобра, ученици млађих разреда су били веома активни. Бавили су се следећим активностима:

1. Трчали су Јесењи крос

2. Организовали изложбу ликовних радова на тему. Најбољи друг или другарица

Награђени радови 

3. Цртали су на плочнику кредама на тему: Моје је право да живим срећно и здраво

4. Гледали су позоришну представу- монолог Лане Молдован

5. Присуствовали концерту ученика музичке школе ,, Др. Војислав Вучковић“


ДАН ШКОЛЕ

08.06.2018. У Дому културе у Овчи, свечаном приредбом обележен је Дан школе. Како је све то изгледало можете погледати у видео запису кликом на линк Дан школе ОШ „Краљица Марија“

 


ceha_logo_b

02.10.2015.  Ученици виших разреда наше школе посетили су 4. CE&HA – Сајам потрошачке електронике и кућних апарата који је одржан на Београдском сајму.

 


Октобар 2015.  У оквиру Дечије недеље одржан је традиционални Јесењи крос за ученике виших разреда наше школе.

 

 


Школске журке

У току првог полугодишта школске 2015/2016. организоване су две журке за ученике старијих разреда. Журкама су присуствовали како дежурни наставници тако и родитељи наших ученика, те су сви заједно учествовали у припреми и реализацији догађаја.

 


31.12.2015. Последњег радног дана у 2015. години одржана је приредба поводом божићних и новогодишњих празника. Учествовали су ученици свих разреда наше школе, школски хор и оркестар. Програм су припремили учитељи и наставници предвођени наставником верске наставе, Миладином Малићем. По завршетку програма, најмлађој деци наших запослених додељени су новогодишњи пакетићи.